torstai 31. joulukuuta 2020

Studio Winkheart on sulkenut ovensa 31.12.2020

 Varsinais-Suomen ainoa burleskistudio, Studio Winkheart, on sulkenut ovensa viimeisen kerran tänään 31.12.2020. 

Kiitokset kymmenestä vuodesta burleskin parissa kanssani.


 Sen kunniaksi, en tule olemaan tavoitettavissa enää 01.01.2021 jälkeen - jihuu! 
Tägäilkää Lady Winkheartia, levittäkää ilosanomaa, puhukaa kokemuksistanne eri burleskitapahtumissa. Keskustelkaa kovin siitä, mitä olette nähneet ja kokeneet lavalla. Tapahtumissa. Iltamissa. Jakakaa muistoja. Kuka muistaa vielä Hylätyn Huvipuiston? Minkä värinen hapsulamppu Varsinais-Suomen ainoalla burleskistudiolla oli? Miksi puhuin TikiLiveissä myös burleskin ikävistä puolista ja mitä ne ovat? Sinulle on myös tulossa kirje, sinulle kenelle keväällä lupasin vanhoja Hylätyn julisteita postitse kotiin. Muistin kyllä eikä to-do -listani olisi ollut tyhjä ilman, että olisin hoitanut asiaa v i h d o i n kuten kuuluu. Pohtikaa mihin Holy!n vangitsevuus perustuu? Missä hyljepukuni mahtaa elellä juuri nyt? Onko iltamien ilmapiiri turvallinen? Osatkaa vaatia, laatua. Mielekkyyttä, ammattitaitoisuutta. Monipuolisuutta. 

Tarjolla näiden vuosien aikana on ollut 21 burleski-iltamaa, 9 suhteellisen jättimäistä Hylättyä Huvipuistoa joita hallinoimme yhdessä Miss Charming Daisyn kanssa kaksin, kolme sekalaista iltamaa Kårenilla ennen sitä, 7 Curvy Mermaidia sekä kaksi Burleskia, Pizzaa & Piña Coladaa -iltamaa, joista viimeisimmän videotallenteen katseluaika päättyy vuoden vaihtuessa uuteen. Tarjolla on ollut lukuisia burleskikirppiksiä, pelkästään tänä syksynä Studioni tyhjennysmeiningeissä ja kymmenen vuotisen urani läpikäymisessä _kymmenen_ eri kirpputoripäivää. Työpajoja yli kymmenestä eri aiheesta satiinihanskojen käytöstä, höyhenboailusta, aamutakkeilusta, suurista höyhenviuhkoista, omien höyhenviuhkojen tekemisestä, tasselientekemisestä, poseerauksesta, oman lavahahmonsa nimeämisestä, vintagekampauksiin, peruukkityöpajaan sekä meikkaamisen saloihin. Unohtamatta korkokenkäkävelyn työpajaa! 

 Studiolla on treenattu ja treenattu ja treenattu. The Flaming Hot Red Peppers esiintyvä burleskiryhmäni on esiintynyt viidellä eri kokoonpanolla viidellä eri koreografialla, jotka olen itse luonut. Asusuunnittelu on ollut pääosin omaani ja materiaalihankinnoista olen vastannut lähes yksin. Dangerous Curves in the Darkness sekä Sensuous Curves in the Shadows -ei-esiintyviä burleskiryhmiä olen luotsannut lähes koko Studion olemassaolon ajan. Koska burleskilla ei ole järjestöä tai tahoa, joka auttaa ohjauksissa tai luo siihen mitään suuntaviivoja tai laatukriteetejä, tai tasoajattelua, olen luonut omat ohjaukseni täysin itse. Koreografioista muihin harjoitteisiin. Ei sekään ihan pikkujuttu. 

Näiden lisäksi olen treenaillut Studiolla itse sekä olemme saaneet nauttia Salaisuuksien Seurapiireistä, hengailuiltamista aina silloin tällöin Studiolla. Studion jouluistuskeluista, keväistuskeluista. Viettelevien Alusvaatteiden illoista. Avoimista ovista, teehetkistä Lady Winkheartin kera. Studio Winkheartin tarjonta on ollut monipuolista ja Suomen burleskiopetuksen yleistä hintatasoa tarkastellen vieläpä edullistakin. Studion villamattovalikoima on muuttunut usean kerran näiden vuosien aikana, mutta vaaleanpunainen sohva, jalkalamppu ja nojatuoli pysyivät tilassa koko sen olemassaolon ajan. Olen hyvilläni myös siitä, että kolmikko erkani toisistaan totaalisesti Studion tyhjennysmyynnissä. He kaikki aloittivat uudet elämät. 

Studio Winkheart avasi ovensa Grand Opening -juhlistuksilla 24.09.2016. Löysin persoonallista ja potentiaalista tilaa kanssani jakamaan valokuvaaja Lisa McWhirterin. Hän jatkoi matkaansa uuteen tilaan keväällä 2019. Tänä syksynä, tarkalleen ottaen 02.10.2020, juhlimme yhdessä historiallista päivää, sillä oli kulunut 10 vuotta Lady Winkheartin (silloin tosin tein burleskia vielä eri nimellä) esiintymisestä. Juhlimme yhdessä 10 -vuotistaiteilijajuhlaani. Torstaina 10.12.2020 Studiolle kerääntyi myös pieni joukko juhlimaan Varsinais-Suomen ainoan burleskistudion viimeisiä juhlia. Jakamaan muistoja Studio Winkheartista ja nauttimaan hyvästä ruuasta. Päivä juhlien jälkeen, tila alkoi jo tyhjentyä. Villamatot löysivät uusiin koteihin ja ikkunalautojen kuriositeetit päätyivät uusiin asetelmiin. 

Turku on äärimmäisen vaikea kaupunki burleskin opettamisen kannalta. Kaikkea halutaan, mutta mihinkään ei tullakaan. Ehkä sitten joskus, kyllä mutta kun. En sitten voinutkaan. Niin kauan kun burleski on sinulle aina kakkosasia, ei taidemuotoa kannata olla kaupungissa olemassa. Hintatasostakin - harvoin kyllä onneksi - on osattu valittaa koska kaikki ammattilaatuinenhan tulisi saada aina ilmaiseksi. Siinä tapauksessa toivon, että tekisit itsekin työtäsi vaikka näin alkuun muutaman viikon ilman palkkaa. Testimielessä. Vaikka näkyvyydellä. 

Toivoisin, että Suomessa burleskin epäkohtia oikeasti oiottaisiin. Piiriytyminen on todellinen ongelma, tasottomuus myöskin. Ei ole mitään laatuohjenuoraa,, jota esimerkiksi tietyntyyppiset kilpailut loisivat, jota seurata. Johon verrata kehitystä, esitysten eri aspekteja ja sitä, onko lavaviihde oikeasti viihdyttävää ja kehtaako sitä näyttää maksavalle yleisölle. Burleski voi olla kesäteatteritasoista vähän-nyt-sinnepäin, mutta sellaiset illat, joiden lipunhinta on lähellä hyvin kasatun burleski-iltakokonaisuuden hintaa, ajavat taidemuodon pariin tulevia uusia tutustujia pois. Petytään. Odotetaankin jotain ihan muuta. Burleski-iltojen tasosta ja -esitysten tasosta tulee voida keskustella, antaa kritiikkiä, pohtia ja kehua. Kehittymistä tulee tapahtua. Teatterista ja musikaaleistakin, muustakin taiteesta, tulee voida keskustella. Burleskin suhteen välillä tuntuu, että se elää pehmustetussa swarovskitetussa kimallerasiassa, jonka sisältöön ei. saa. koskea. Turha draama, sekin saisi vähentyä. Yhteisöt vaativat myös johtamista, jotta yhdessä tekeminen olisi antoisampaa ja kitkattomampaa. Suosittelen tutustumaan Lady Winkheartin facebooksivulta löytyviin TikiLive! jaksoihin, joissa puhun myös burleskin ikävistä puolista. 

Teille, jotka ette lunastaneet Studio Winkheartin Tyhjennyshuutokaupan voittojanne, poistitte huutoja, jätitte tulematta sovittuihin ostohetkiin, olitte muuten hankalia, jätitte laskuja maksamatta, ilmoittautumisia perumatta, valitatte, ettei Turussa ole mitään kivaa koskaan - fuck off. Kirjaimellisesti. On syytä miettiä ihan omaa käytöstään ja sitä, mitä se kanssaeläjille aiheuttaa. 

"Kun sinä lopetat, ei burleskia Turussa enää ole." on sanonu useampikin henkilö tänä syksynä. Se on suuri kunnia. Suuri kiitos teille kaikille, jotka olette uraani tukeneet. <3    

Olen antanut koko elämäni burleskille. Aivan kaiken, hyvin pitkään ja monta vuotta. 

 Tänään imuroidessani Studiota viimeistä kertaa olin iloinen siitä, että Studio sulkee ovensa. Päätös on ollut vaikea, mutta pohjimmiltani olen tiennyt ettei muuta vaihtoehtoa ole. Olen pettynyt ihmisiin, heidän käytökseensä ja siihen, miten huonosti ihmiset ovat uteliaita. Kaikki tulisi tuoda tarjottimella eteen. Olen onnellinen siitä, että toteutin unelmani ja perustin Studion. Olen onnellinen teistä, jotka ohjaukseni pariin löysitte, kehityitte ja nautitte kehonne liikuttamisesta, hassuista mielikuvista ja opettelitte uusia asioita rohkeasti. Olen oppinut itse opettamisesta valtavasti. Olen onnellinen kaikista, jotka burleski-illoissani olette käyneet. Hurranneet. Sisäisesti ihmetelleet mitä lavalla näittekään. Inspiroituneet. Päättäneet, että minäkin joskus. Etsineet lisätietoa. Ostaneet kimalletta. Tulleet uudestaan. Päätyneet ehkä lopulta itsekin lavalle kokeilemaan. 

Toivottavasti nautitte Studio Winkheartin taianomaisesta tunnelmasta. 

Kiitos yhteisistä hetkistä. Valloittavaa uutta vuotta 2021!

<3 

Lady Winkheart.   It's mainostime! Liity burleskisähköpostilistalle ja odota, kilahtaako sähköinen postilaatikkosi vuoden vai kymmenen päästä. Tähän jännittävään hupailuun pääset mukaan, kun lähetät itse sähköpostin osoitteeseen ladywinkheart@gmail.com.   


Kuva: Teemu Nurminen viimeisestä burleskituotannostani Burleskia, Pizzaa & Piña Coladaa II PE 13.11.2020 @ Saaristobaari.  Menkää ostamaan Saaristobaarin pizzaa.  <3